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BILL NUMBER: AB 2012 AMENDED 
 BILL TEXT 
 
 AMENDED IN ASSEMBLY  APRIL 19, 2006 
 
INTRODUCED BY   Assembly Member Emmerson 
 
                        FEBRUARY 9, 2006 
 
   An act to amend Section 1367.18 of the Health and Safety Code, and 
to amend Section 10123.7 of the Insurance Code, relating to health 
care coverage. 
 
 
 
 LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 
 
THE PEOPLE OF THE STATE OF CALIFORNIA DO ENACT AS FOLLOWS: 
 
 
  SECTION 1.  Section 1367.18 of the Health and Safety Code is 
amended to read: 
   1367.18.   (a)    Every health care service 
plan, except a specialized health care service plan, that covers 
hospital, medical, or surgical expenses on a group basis shall offer 
coverage for orthotic and prosthetic devices and services  under the 
terms and conditions that may be agreed upon between the group 
subscriber and the plan. Every plan 
shall communicate the availability of that coverage to all group 
contractholders and to all prospective group contractholders with 
whom they are negotiating. Any coverage for prosthetic devices shall 
include original and replacement devices, as prescribed by a 
physician and surgeon or doctor of podiatric medicine  acting 
within the scope of his or her license  . Any coverage for 
orthotic devices shall provide for coverage when the device, 
including original and replacement devices, is prescribed by a 
physician and surgeon or doctor of podiatric medicine  acting 
within the scope of his or her license  , or is ordered by a 
licensed health care provider acting within the scope of his or her 
license. Every plan shall  have the 
right to conduct a utilization review to determine medical necessity 
prior to authorizing these services.   
   (b) The coverage offered under this section shall be provided 
under the same terms and conditions, including copayments and 
deductibles, applicable to all other benefits provided by the plan. 
 
(b) Notwithstanding subdivision (a), the amount of the benefit for 
orthotic and prosthetic devices and services shall be no less than the 
annual and lifetime benefit maximums applicable to the basic health 
care services required to be provided under Section 1367.  If the 
contract does not include any annual or lifetime benefit maximums 
applicable to basic health care services, the amount of the benefit for 
orthotic and prosthetic devices and services shall not be subject to an 
annual or lifetime maximum benefit level. 
 



 
Any copayment, coinsurance, deductible and maximum out-of-pocket amount 
applied to the benefit for orthotic and prosthetic devices and services 
shall be no more than the most common amounts applied to the basic 
health care services required to be provided under Section 1367.  
 
the Insurance Code is amended to read: 
 
   10123.7.   (a)    On or after January 1, 1986, 
every insurer issuing group health 
insurance shall offer coverage for orthotic and prosthetic 
devices and services services  under the terms and conditions that may 
be agreed upon between the group policyholder and the insurer. Every 
insurer shall communicate the 
availability of that coverage to all group policyholders and to all 
prospective group policyholders with whom they are negotiating. Any 
coverage for prosthetic devices shall include original and 
replacement devices, as prescribed by a physician and surgeon or 
doctor of podiatric medicine  acting within the scope of his or 
her license  . Any coverage for orthotic devices shall provide 
for coverage when the device, including original and replacement 
devices, is prescribed by a physician and surgeon or doctor of 
podiatric medicine  acting within the scope of his or her license 
 , or is ordered by a licensed health care provider acting 
within the scope of his or her  
 .   Every insurer shall have  the right to conduct 
a utilization review to determine medical necessity prior to 
authorizing these services.   
   (b) The coverage offered under this section shall be provided 
under the same terms and conditions, including copayments and 
deductibles, applicable to all other benefits provided by the policy. 
 
(b) Notwithstanding subdivision (a), the amount of the benefit for 
orthotic and prosthetic devices and services shall be no less than the 
annual and lifetime benefit maximums applicable to all benefits in the 
policy.  
 
Any copayment, coinsurance, deductible and maximum out-of-pocket amount 
applied to the benefit for orthotic and prosthetic devices and services 
shall be no more than the most common amounts contained in the policy. 
 
   (c) This section shall not apply to Medicare supplement, 
short-term limited duration health insurance, vision-only, 
dental-only, or CHAMPUS supplement insurance, or to hospital 
indemnity, hospital-only, accident-only, or specified disease 
insurance that does not pay benefits on a fixed benefit, cash payment 
only basis.  
  SEC. 3.  No reimbursement is required by this act pursuant to 
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because 
the only costs that may be incurred by a local agency or school 
district will be incurred because this act creates a new crime or 
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty 
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of the 
Government Code, or changes the definition of a crime within the 
meaning of Section 6 of Article XIII B of the California 
Constitution.    


